Recenzii / acum 17 ani

Gothic 2: Night of The Raven Review

De curand a aparut si versiunea in engleza a add-onului pentru Gothic 2: The Night of the Raven. Multi se intreaba ce aduce nou si in plus acest add-on marelelui joc Gothic 2?

Un story mai complex si actiune cat cuprinde...

Sa vedem atunci: In primul rand si poate cel mai important lucru, aduce completari la story. Chiar din startul jocului ( si da, trebuie sa incepeti un nou joc pentru a juca TNotR, salvarile anterioare nu pot fii convertite la add-on) Xardas iti povesteste despre un nou pericol ce ameninta insula Khorinis-ului. Din cauza prabusirii barierei magice si a mortii Sleeper-ului, Berliad, Zeul Intunericul se infurie si mai tare si isi trimite "henchman-ii" sa caute un artefact puternic pentu a inclina din nou balanta in favoarea sa. Artefactul este mentionat de vechile scripturi intr-un templu antic al zeiilor stravechi, aparat de gardieni de piatra care acuma s-au trezit iar furia lor face ca pamantul sa se cutremure in asa fel incat fiecare magician de pe insula simte noul pericol. Pentru a face fata acestei noi situatii eroul nostru va trebui sa lucreze pentru "Water Mages", sa intre intr-o noua si misterioasa factiune numita "Ring of Water", iar in final sa plece intr-o calatorie spre o noua locatie ascunsa si pierduta a insulei numita: Jharkendar. Deasemenea sunt clarificate multe dintre lucrurile ce au ramas neclare dupa caderea barierei si care nu au fost deloc explicate in Gothic 2: ce s-a intamplat cu "Water Mages"?; ce s-a intamplat cu baronii "ore-ului?"; ce cauta Dexter langa ferma lui Onar?; sau de ce il cauta banditii pe eroul nostru.

Aceasi Marie cu alta palarie?

La gameplay TNotR aduce destul de multe schimbari. Desigur sunt introdusi monstri noi ca si golemi, lacuste gigantice sau fire devils; introduse arme, spell-uri, armuri noi. Iar cateva din ele sunt foarte utile si interesante, ca de exemplu: belt-uri cu bonus la strenght, sabii cu bonus la skilul de "one-handed combat" sau o amuleta "will-o'- wisp" ce poate cauta automat sabii si item-uri de toate felurile. De mentionat sunt si "stone tabel-urile" care , odata ce ai invatat "the language of the constructors" dau bonus-uri frumoase la skill-uri si atribute.

Si totusi cateva schimbari...

La cerinta fanilor dificultatea si challenge-ul jocului au crescut mult: sistemul de level up este putin diferit si mai complex: strength-ul si dexterity-ul putand fii crescute pana la 200, "weapon skill-urile" sunt tot pana la 200; dar cu cat e mai mare un skill sau un atribut cu atat vor fii mai costisitor de marit. Ingredientele pentru potion-uri sunt mai rare si mai greu de gasit, iar unele potiuni, ca de exemplu elixir-urile de strength sau dexterity au acum un efect mult mai scazut, doar +3. Trebuie mentionat ca si A.I.-ul e putin modificat si imbunatatit: un dragon snapper sau un elite orc sunt acuma adversari seriosi; ca sa nu mai vorbim de un golem sau de un troll; in fine si dragonii isi regenereaza viata si sufla mult mai rau. Totusi nu toate sunt roz in TNotR: multe bug-uri din Gothic 2 au ramas, si atentie, sunt unele dintre ele care duc pur si simplu la imposibilitatea de-a termina unele "side quest-uri" sau chiar a "main-quest-ului"; exploit-urile au ramas si ele, jucatorul putand si acuma face bani la infinit, si alte ilegalitati.

Legat de partea tehnica: la grafica au fost introduse cateva efecte noi fata de Gothic 2, dar in general grafica este aceeasi, cu aceleasi cerinte mari de sistem: la procesor, placa video si memorie. Voice acting-ul este si el prezent dar cu o problema: actorii sunt cam putini si la multe NPC-uri recunoastem acelasi timbru vocal. Muzica este excelenta si la locul ei si evident contribuie mult la atmosfera superba din joc.

Si in final...

Concluzia Gothic 2: The Night of the Raven este un add-on excelent ce reuseste sa combine tot ce a fost mai bun in Gothic 1&2 si sa ofere o experienta roleplay de cea mai buna calitate.