Recenzii / acum 16 ani

Gothic 2 Review

In anul 2002, cu un an intarziere fata de varianta sa in germana, a aparut Gothic, un joc care oferea ceva unic pentru acea vreme.

Unde are loc actiunea....

In mijlocul unei lumi medievale, exista o inchisoare magica, o zona totusi aparent libera. Zona era umbrita de o cupola magica ce permitea intratrea in zona, dar cel ce incerca sa evadeze era sortit mortii.Intre timp sa ajuns la o intelegere intre puscariasi si rege, in schimbul minereurilor extrase, detinutii primeau diferite obiecte, "carne proaspata" si tot ce nu putea face rost din interior.Si tu erai o astfel de prospatura, condamnat pe nedrept, trezindu-te deodata intr-o lume foarte periculoasa.

Ce s-a schimbat?

Povestea continua exact din momentul terminarii primei parti, cand bariera se destrama. Desi ai fost prins sub pietrele templului lui The Sleeper, scapi cu viata datorita ajutorului misteriosului tau prieten: magicianul Xardas.Din cauza formulei magice folosite, ti-ai pierdut toate abilitatile si nici cu puterea fizica nu te mai poti mandrii.Orcii, aliati cu alte creaturi, printre care si puternicii dragoni, planuiesc un atac nimicitor asupra oamenilor. Datoria ta este sa intrii in posesia unei amulete puternice, numite "Eye of Innos" care iti va permite sa invingi dragonii.

Un feeling mai bun...

Lucrul care te acapareaza cand intri in lumea jocului este sentimentul de imersiune totala, faptul ca un joc reuseste sa te faca sa uiti ca tu de fapt joci. Gothic 2 impresioneaza mai ales prin excelenta simulare a vietii sociale, iar modul in care pe personajul tau urca pe o scara ierarhica este una dintre cele mai imbucuratoare experiente pe care le-a oferit vreodata un joc. Imersiunea totala se face datorita personajelor pline de viata pe care le intalnesti si datorita activitatilor de zi de zi. Misiuni secundare exista destule, dar departe de numarul acestora din Morrowind, spre exemplu. Vei putea alege dintre trei factiuni: vei putea fi o garda onorabila, sa alegi imbogatirea rapida ca mercenar, sau viata pasnica de la manastire. Controlul sa modificat putin, producatorii facandu-l mult mai simplu si ti se ofera o libertate mult mai mare in configurarea tastelor dorite.

Sistemul de lupta mi se pare unul extrem de potrivit, existand mai multe tipuri de atac, cat si parari, care trebuie executate manual. Pacat ca jocul nu este foarte complex spre deosebire de Morrowind. Aria de joc nu este chiar foarte mare, NPC-uri sunt cam putine, cateva carti si putine vraji. Jocul are insa cateva secrete si detalii ale lumii foarte bine conturate, cum ar fi Thief Guild, factiunea hotilor, tabara banditilor, la care aflii ca liderul lor e un vechi "amic" din primul Gothic, provenienta Seekerilor si multe altele. Din pacate Gothic 2 contine inca multe buguri care trebuie corectate. Nu ma refer neparat la buguri grafice, ci mai degraba, la cele de gameplay.

O atmosfera aproape perfecta...

Muzica mi se pare a fi una foarte bine aleasa, la fel si actorii care s-au ocupat de voice acting.Singura problema fiind faptul ca trei, patru personaje-cheie au aceeasi voce. Jocul este astfel o referinta incontestabila, reusind prin grafica sa detaliata, muzica bine aleasa, atmosfera exceptionala si prin A.I.-ul care parca gandeste de unul singur, sa-ti transmita o experienta de neuitat.

Grafic, jocul se prezinta mai mult decat acceptabil, prezentand paduri, munti, orase mult mai detaliate fata de predecesor.Nivelul de detaliu atinge culmi nebanuite daca ne uitam la realizarea vegetatiei si a caselor. Din pacate, toate astea ne costa, 256 ram nefiindu-i suficenti prea mult timp. Datorita engine-ului grafic folosit, jocul este in stare sa incarce foarte repede intregi arealuri, ca apoi sa numai vezi nici un loading screen ore in sir.