Gothic 3
De curand s-a aflat ca a treia parte din saga Gothic a fost amanata pentru toamna anului 2006 respecitv luna septembrie. Daca este sau nu un lucru de bun augur ramane de vazut, dar cu siguranta reprezinta o stire proasta pentru fanii seriei. Despre Gothic 3 s-a spus si s-au scris multe si producatorii au dat, desi putin cam sporadic, destule detalii pentru ne face, in mare, o idee despre cum va fii acest joc.
Povestea jocului se continua cu plecarea eroului si tovarasilor lui de pe insula Khornisului spre marele continent Myrthana. Odata ajuns in portul Ardea vor da fata in fata cu marele razboi contra orcilor. Acestia au cucerit si ravasit mare parte din regat, doar capitala fiind inca in mainile oamenilor. Pornind de la aceasta premisa eroul se va lupta din nou cu orci, va intalni prieteni vechi si inamici noi, va avea de-a face cu omniprezetul Xardas, va fii de fata la razbunarea lui Lee si nu in ultimul rand va afla in sfarsit motivatiile zeilor: Innos, Adanos si Berliad. Intr-un cuvant o aventura pe cinste cu trei finaluri diferite, intr-o lume cu patru provinci diferite, cu douazeci de orase si sute de NPC-uri, iar dupa spusele producatorilor creata complet manual de designeri dar in acelasi timp de trei ori mai mare ca lumea din Gothic 2.
Gameplay-ul a fost mult schimbat fata de celelalte doua jocuri din serie. O interfata complet configurabila si un sistem de lupta schimbat total intr-unul mult mai accesibil jucatorului: miscarile speciale gen "combo" pot fii acum realizate printr-o simpla apasare de buton. Mai mult, datorita unui suport de mouse complet, se vor putea omori monstri doar cu ajutorul butonului de click fara tastatura; ceva de genul sistemului intalnit Diablo 2 doar ca mult mai complex, evident. Magia bazata pe rune a fost scoasa, existand doar "elemental magic" pe care doar putin oameni o mai cunosc. Pentru prima data sunt introduse scuturile si posibilitatea de a crea propriile armuri, acestea fiind acuma formate din mai multe bucati. Noi sunt si "perks"-urile, abilitati specile care dau eroului posibilitatea de-a manui mult mai bine o sabie sau un arc.
Producatorii promit pentru Gothic 3 numeroase quest-uri cu solutii multiple de rezolvare pentru absolut toate factiunile/ghildele prezente in joc. Acestea sunt mai numeroase si anume sase la numar: Assassins/Slave traders, Nomads, Orc Hunters, Woodfolks, Rebels. Ele nu vor juca un rol asa de important precum in celelalte doua parti, jocul putand fii terminat si daca nu faci parte din vreouna. In schimb reputatia in aceste factiuni este foarta importanta atat in relatiile cu celelalte factiuni cat si legat de evoulutia eroului in sine. O reputatie mai mare intr-o ghilda insemnand automat: sidequesturi in plus, arme si armuri mai bune, perks-uri mai bune, trainerii mai buni. Luptele in Gothic 3 se vor da impotriva a peste 40 de monstrii diferiti care vor stii mult mai bine sa se foloseasca de abilitatile lor speciale si de vraji. S-au mai introdus si luptele in arene, posbilitate de-a aganja mercenari si forma un mic party si optiunea de-a seta dificultatea. In timpul jocului aceasta va putea fii redusa daca jucatorul crede ca nu poate face fata hoardei de orci.
Legat de detaliile tehnice putem spune doar ca vremurile cand un sistem cu procesor P3 cu 256MB Ram si placa video de 64MB erau suficiente pentru a juca Gothic au trecut demult. Pentru juca a treia parte din seria Gothic producatorii recomanda un sistem cu un procesor la 3000Mhz, 1024 MB Ram si o placa video de ultima generatie din seriile Geforce 7800 GT/GTX sau Ati Radeon X1000. Daca va intrebati: de ce asa mari cerinte? atunci aruncati inca odata o privire la screenshot-uri si totul se va clarifica. Jocul se foloseste de 2 engine-uri in paralel: Gamebryo pentru landscape si de pentru EMotionFX 2 pentru caracterul in sine. Lucru bun si apreciat de fani la serie a fost fullspeach-ul; totusi sa speram ca de data aceasta producatorii vor angaja mai multi actori. Pentru muzica jocului a fost angajat acelasi Kai Rosenkranz care a lucrat la partile 1 si 2.
Ca si o concluzie putem spune ca toate acestea indica doua lucruri: si anume ca Gothic 3 nu va isi va dezamagii fanii si ca in mod categoric jocul isi are un loc rezervat in noua generatie de RPG-uri alaturi de alte nume mari precum TES4: Oblivion sau Neverwinter Nights 2. Din pacate noua nu ramane decat sa ateptam sa vina toamna odata si poate, sa ne mai uitam inca odata la niste screenshot-uri sau trailere, doar asa ca sa ne amagim putin.